Impressed by … Mr. Toledano

Na een warme aanbeveling van een collega stond het hoog op mijn verlanglijst!
Vorige week bezocht ik daarom, op doorreis naar Denemarken, in de prachtige stad Hamburg, het foto- en kunstmuseum Deichtorhallen.
Wie deze zomer nog die kant op gaat kan ik zo’n museumbezoek van harte aanraden.
Nog tot 6 september zijn fotowerken te zien van o.a. de New Yorkse fotograaf Phillip Toledano.
Drie indringende fotoseries lieten me bij het verlaten van het museum nog lang niet los.

In de serie ‘Phonesex’ portretteert Toledano in woord en beeld gewone mensen, met een dagelijks leven, die de kost verdienen met ‘phonesex’.
De combinatie van sterke beelden, mensen in hun natuurlijke omgeving, die tegelijk vaak ook hun ‘werkomgeving’ is, en een korte beschrijving van hun motivatie of meest bijzondere situatie die zij in hun werk hebben meegemaakt, gaf een bijzondere inkijk in het leven en werk van deze mensen.

De serie ‘ Days with my father’ toont een fotodagboek van de laatste drie levensjaren van Toledano’s zieke, dementerende vader.
Ontroerende, grappige en aangrijpende beelden geven een intiem inkijkje in de zorg van een volwassen zoon voor zijn vader … en in hun gedeelde geschiedenis.

Die geschiedenis krijgt nog eens extra kracht en dimensie, in wat mij betreft de meest indringende fotoserie ‘When I was six’.

Als Toledano 6 jaar oud is komt zijn 9-jarige zusje op tragische wijze om het leven. phil-toledano-when-i-was-six-photobook-06-768x576Het gebeurde, het leven ging door tot Toledano enkele jaren geleden, na het overlijden van zijn ouders, een doos vond. Een doos met tastbare herinneringen aan zijn zusje Claudia, verzameld door zijn ouders na haar overlijden. In een subtiele, haast snijdende fotoserie neemt Toledano de kijker mee door de inhoud van de doos en dicht op de huid kun je het verdriet om het verlies van dit kind bijna aanraken.
Wie kans ziet deze tentoonstelling te zien heeft ‘geluk’ …