Blog

Hoe zou het zijn als je iedere dag zou kunnen doen wat je het allerliefst doet?
Stel dat je met jouw talent, jouw passie of je droom in je eigen levensonderhoud zou kunnen voorzien. Doen waar je diep vanbinnen blij van wordt en energie van krijgt. Dat je met wat jij het allerliefst doet en waar jij goed in bent, zou kunnen bijdragen aan wat de wereld nodig heeft.

IKIGAI
In Japan noemen ze dat IKIGAI – dat wat de moeite waard is om voor te leven, dat waarvoor jij met plezier je bed uit komt. Doen wat je leven zin en betekenis geeft en daar je werk van maken.

Doen wat je het allerliefst doet
In het Japanse Ogimi, ook wel ‘het dorp van de eeuwelingen’ genoemd, wonen de oudste mensen ter wereld. Ze worden met gemak – vitaal en gezond – ruim honderd jaar oud. Hun geheim? Ze hebben hun IKIGAI gevonden. Ze vullen hun dagen met dat wat ze het allerliefst doen, ze hebben er hun werk van gemaakt en ze blijven dat doen hun hele leven lang. Doen wat je het allerliefst doet geeft energie, maakt blij en gelukkig en heeft een direct positief effect op je lichamelijk en geestelijk welzijn. Het IKIGAI principe is uit Japan overgewaaid naar het westen en wordt o.a. gebruikt in managementtrainingen, coaching en persoonlijke ontwikkeltrajecten.

Wil jij jouw IKIGAI ontdekken?
Nu is je kans!
Op zondag 15 september 2024 organiseer ik een geheel verzorgde workshop ‘Ontdek jouw IKIGAI met LEGO® SERIOUS PLAY®’
Samen met andere deelnemers neem ik je een hele dag, stap voor stap mee op ontdekkingsreis naar jouw IKIGAI.
Dat doen we met LEGO® SERIOUS PLAY® – een methodiek waarbij je met behulp van speciaal daarvoor samengestelde LEGO® materialen, stap voor stap, onder begeleiding jouw ideeën en verlangens uitwerkt.

Verbeelding
Als je nu denkt: Ik kan helemaal niet bouwen, ik ben niet creatief, dan heb ik goed nieuws! Dat hoeft ook niet.
Tijdens een LEGO® SERIOUS PLAY® sessie gebruik je de stenen en objecten metaforisch en op een intuïtieve manier. Ieder blokje krijgt de betekenis die jij er aan geeft, elk bouwwerk vertelt jouw unieke verhaal!
Laat je verbeelding de vrije loop en laat je meevoeren en verrassen in deze betoverde methodiek.

Verras jezelf en investeer in je eigen geluk!

Wat krijg je?

  • Een hele dag plezier, inspiratie en persoonlijke aandacht voor jouw verhaal en jouw IKIGAI.
  • Uitleg en materiaal over de uitgangspunten van de IKIGAI levensvisie en de stappen
  • Een eigen LEGO® SERIOUS PLAY® setje waarmee je na afloop ook thuis verder aan de slag kunt.
  • Een heerlijke goed verzorgde gezonde lunch met een Japanse twist.
  • Koffie, thee, limonade en diverse lekkernijen om tijdens het programma van te genieten.

Doe je mee?
Wil je meer weten of je gelijk aanmelden?
Stuur me een mail dan hoor je van mij en ontvang je meer informatie.

Praktische info
Zondag 15 september 2024 • 09.30 – 16.30 uur (vanaf 9 uur ben je welkom)
Kosten: € 165,- (inclusief een heerlijke lunch, drankjes, snacks en materiaal)

Deze speciale dag wordt gehouden in de prachtige Amethistzaal bij PUUR – Zentrum voor bewustZIJN in Almere.
Parkeren is gratis en PUUR ligt op loopafstand van Almere CS

Wil je meer weten over IKIGAI kijk dan deze TEDtalk
Wil je lezen over IKIGAI dan is dit boek een aanrader

LEGO® SERIOUS PLAY® ontdekken?
Op maandagavond 3 september 2024 verzorg ik bij PUUR Almere een introductiesessie voor iedereen die wil ontdekken en ervaren wat LEGO® SERIOUS PLAY® inhoudt en hoe deze methodiek kan worden ingezet bij organisatievraagstukken en persoonlijke ontwikkeling.

 

Wil jij ervaren wat de kracht is van LEGO® SERIOUS PLAY®?
Kom dan op dinsdagavond 3 september, naar de introductiesessie bij PUUR Almere.

In een inspirerende omgeving krijg je de kans om, aan de hand van een aantal bouwopdrachten, deze magische methodiek te verkennen. Kom zelf ervaren hoe verrassende ideeën en inzichten direct zichtbaar op tafel komen.

Laat je verrassen door de dieperliggende betekenis die in de gebouwde modellen schuil gaat en ontdek hoe het bouwen met de LEGO® SERIOUS PLAY® methodiek jouw organisatie en/of jou als professional kan helpen, om vraagstukken te verhelderen en op een dieper niveau te communiceren. 

Kom het zelf ervaren
Of je nu nieuw bent in de wereld van LEGO® SERIOUS PLAY® of het al kent, deze sessie biedt een mooie en laagdrempelige gelegenheid om de methodiek zelf te ervaren en te zien wat de toegevoegde waarde kan zijn voor jouw organisatie of bedrijf of voor je eigen persoonlijke en/of professionele ontwikkeling.

Setje mee naar huis
Tijdens de sessie leer je hoe je met een kleine introductieset in je eigen situatie, thuis of op het werk eenvoudig vraagstukken of plannen kunt uitwerken. De speciale introductieset waarmee jij tijdens de sessie werkt kun je als je dat leuk vindt, voor € 5,- (contant) aanschaffen tijdens de sessie. Zo kun je ook na de sessie zelf verder aan de slag met LEGO® SERIOUS PLAY® 

“Hadden we dit maar eerder ontdekt. We hebben veel tijd besteed aan afspraken maken waar vervolgens niemand zich aan hield. Nu we weten wat er onderliggend ècht speelt kunnen we daarmee aan de slag” – manager van een zorgorganisatie

Voor wie?
Deze introductiesessie is interessant voor professionals die voor een leuk prijsje willen verkennen wat de kracht van LEGO® SERIOUS PLAY® kan zijn voor hun team en/of organisatie, voor onderwijsprofessionals die willen zien en ervaren hoe LEGO® SERIOUS PLAY® kan helpen bij leren en onderzoeken en voor iedereen die het leuk vindt om persoonlijk kennis te nemen van deze mooie methodiek.

Geef je snel op zodat jouw plekje aan tafel gegarandeerd is!
Er is ruimte voor maximaal 12 deelnemers.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 15 maart
Hoe laat: 19.30 – 22.00 uur ( inloop vanaf 19.00 uur )
Waar: PUUR ZENtrum Almere ( adres & route )
Kosten: € 15,- ( vooraf te betalen )

Inbegrepen: Koffie, thee en lekkers.
PUUR ZENtrum ligt op loopafstand van CS Almere en rondom het gebouw is gratis parkeerruimte.

Are you mature enough to play?

Kom dan op 3 september en ontdek en beleef wat LEGO® SERIOUS PLAY® kan betekenen voor jou en/of je organisatie.

Aanmelden kan door een mail te sturen.
Na aanmelding ontvang je verdere informatie.

Op een dag dat twee totaal verschillende natuurliefhebbende mensen me vertelden dat mijn serie random photography hen aanspreekt, want ‘down to earth’, en ‘combi industrieel en lijnenspel’ vond ik het een mooi moment voor een blogje.
Tot afgelopen jaar volgde ik ter inspiratie bij collega fotograaf Else Kramer een jaartje ’Anders Kijken’.
Lekker random fotograferen!

Meerdere keren dwaalde ik, samen met een andere fotograaf, of gewoon heerlijk in mijn eentje, over de NDSM werf in Amsterdam. “De voormalige scheepswerf aan de IJ-oever waar thans een ‘selfmade city’ groeit met honderden kunstenaars, creatieve bedrijven, duurzame ondernemers, bijzondere woningen, innovatieve cultuur en media, verrassende horeca en vernieuwende events, op het land en op het water. NDSM is het nieuwe brandpunt voor creatieve stedelijke energie” aldus de website.
Misschien wel de meest inspirerende plek die ik in de afgelopen jaren heb ontdekt.
Gisteren was ik er nog – juist op het moment dat de grootste en mooiste bloedrode zon onder ging boven/op/in/achter het IJ.
Geen camera zou die schoonheid kunnen pakken. Zo’n beeld sla ik – samen met de metatags van de beleving – op in mijn hoofd, op mijn persoonlijke ‘geheugenkaart’ – undeletable.

De NDSM werf ademt een energie die mij altijd direct te pakken krijg zodra ik het terrein op rijd.
Het wemelt er van de creativiteit en verbinding en dat voel je!
Vorig jaar maakte ik daar tijdens ‘Anders Kijken’ de serie ‘Connected’ – een reeks foto’s van leidingen, draden en contacten.
Ouwe shit, in de meest fantastische kleurencombinaties.

Zoals het daar allemaal staat, ligt, hangt en bungelt, vertelt het verhalen uit lang vervlogen tijden.

Stroomdraden.

Energiegeleiders naar het hier en nu ….

Na een warme aanbeveling van een collega stond het hoog op mijn verlanglijst!
Vorige week bezocht ik daarom, op doorreis naar Denemarken, in de prachtige stad Hamburg, het foto- en kunstmuseum Deichtorhallen.
Wie deze zomer nog die kant op gaat kan ik zo’n museumbezoek van harte aanraden.
Nog tot 6 september zijn fotowerken te zien van o.a. de New Yorkse fotograaf Phillip Toledano.
Drie indringende fotoseries lieten me bij het verlaten van het museum nog lang niet los.

In de serie ‘Phonesex’ portretteert Toledano in woord en beeld gewone mensen, met een dagelijks leven, die de kost verdienen met ‘phonesex’.
De combinatie van sterke beelden, mensen in hun natuurlijke omgeving, die tegelijk vaak ook hun ‘werkomgeving’ is, en een korte beschrijving van hun motivatie of meest bijzondere situatie die zij in hun werk hebben meegemaakt, gaf een bijzondere inkijk in het leven en werk van deze mensen.

De serie ‘ Days with my father’ toont een fotodagboek van de laatste drie levensjaren van Toledano’s zieke, dementerende vader.
Ontroerende, grappige en aangrijpende beelden geven een intiem inkijkje in de zorg van een volwassen zoon voor zijn vader … en in hun gedeelde geschiedenis.

Die geschiedenis krijgt nog eens extra kracht en dimensie, in wat mij betreft de meest indringende fotoserie ‘When I was six’.

Als Toledano 6 jaar oud is komt zijn 9-jarige zusje op tragische wijze om het leven. phil-toledano-when-i-was-six-photobook-06-768x576Het gebeurde, het leven ging door tot Toledano enkele jaren geleden, na het overlijden van zijn ouders, een doos vond. Een doos met tastbare herinneringen aan zijn zusje Claudia, verzameld door zijn ouders na haar overlijden. In een subtiele, haast snijdende fotoserie neemt Toledano de kijker mee door de inhoud van de doos en dicht op de huid kun je het verdriet om het verlies van dit kind bijna aanraken.
Wie kans ziet deze tentoonstelling te zien heeft ‘geluk’ …

Het nieuwe jaar begon met een mooie opdracht; fotografie voor de website van Werkende Weg.
Zo’n lekkere lastminute opdracht, foto’s die eigenlijk gisteren klaar hadden moeten zijn. Met de vrouwen achter Werkende Weg sprak ik, op zo’n ontzettend grijze natte januari-ochtend, af op het Museumplein in Amsterdam. Verzetten vanwege het weer was geen optie, het moest immers gisteren af zijn.
Tussen de buien door, met en zonder paraplu schoten we buiten portretten in diverse poses, waarna we onze toevlucht zochten in het Stedelijk Museum.
Daar kwam het aan op creativiteit en bood de creatieve filtermodus van mijn geweldige Olympus E-M1 mogelijkheden. Zo werd een museumbezoekster, die even op een bankje haar Facebook zat bij te werken, zelf onderdeel van de omgeving. Art in art.
Altijd mooi en inspirerend als wat vooraf een standaard opdracht leek, iets nieuws en verrassends oplevert, waar zowel de fotograaf als de opdrachtgever enthousiast over zijn. Daarom dank Marret en Susanna, een mooi resultaat van onze plezierige samenwerking!
Een nieuw idee is geboren, binnenkort nog maar eens terug naar dit of een ander museum. Wordt vervolgd…

Zo op het einde van het jaar een gepast moment om terug te blikken op een aantal mooie opdrachten die ik met Clickflash heb mogen uitvoeren voor diverse zakelijke en particuliere opdrachtgevers. Het was het jaar waarin Clickflash Photography toe was aan een total makeover, een nieuwe website, een eigen gezicht!

Ook andere bedrijven en organisaties ontwikkelen zich en maken nieuwe of vernieuwde websites die vragen om nieuwe beelden. Voor een aantal opdrachtgevers mocht ik afgelopen jaar de fotografie verzorgen voor de website. Nieuwsgierig? Kijk dan eens bij Qpido, Nenachi of Basisschool de Lichtboei.

Een heel aantal families vond haar weg naar Clickflash en liet zichzelf in een ongedwongen alledaagse omgeving portretteren. Dit leverde kleurrijke fotoreportages op en niet onbelangrijk, veel tevreden klanten.
Als ik op LinkedIn kijk valt me keer op keer op, dat slechts een handjevol mensen er voor kiest om een goede profielfoto van zichzelf te plaatsen. Wie dat wel doet kan doorgaans rekenen op positieve reacties en als ik dan op fotografiegebied een wens voor 2015 heb, dan zou ik wensen dat meer mensen de stap zetten om een goede serie profielfoto’s van zichzelf te laten maken.
Jij bent zelf je eerste visitekaartje! Express yourself, een sprekende foto is vaak al het halve werk…

En dan was er nog TEDx Almere, een geweldig initiatief in mijn eigen stad. Als fotograaf in het Core Team was ik betrokken bij de organisatie en uiteindelijk heb ik dit event mogen vastleggen in een fotoreportage. Ook voor TEDx Almere 2015 ben ik van de partij!

Dit jaar sluit ik op fotografiegebied af met twee bijzondere foto-opdrachten die me zeer na aan het hart liggen. Naast de fotografie (of eigenlijk andersom) werk ik al jaren met hart en ziel bij Spirit Jeugd en Opvoedhulp en zet ik mij op verschillende manieren in voor het zoeken naar geschikte pleegouders, voor kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Super belangrijk en hard nodig als het even niet anders kan. Begin december, in de aanloop naar Sinterklaas was er een grote crossmediale wervingscampagne voor nieuwe pleegouders. Een onderdeel daar van waren levensgrote digitale abri’s op alle Amsterdamse metrostations, waarvoor ik de fotografie mocht doen.
En eerlijk is eerlijk… als overal in de stad, twee weken lang, op meer dan 30 abri’s je foto’s zo groot(s) in beeld komen… mijn hart klopte er ietsje sneller van. Weliswaar niet levensgroot, maar wel om een indruk te krijgen kun je hier de abri commercial bekijken.
Wordt vervolgd… zeg ik stiekem.

Na ruim 5 jaar heb ik deze maand mijn taak als fotoredacteur van SPIRIT, magazine voor protestants Almere neergelegd. Heel wat coverfoto’s waren van mijn hand en met een super ‘TeamSpirit’, zoals de redactie zich noemt, hebben we inmiddels bijna 50 uitgaven gemaakt. Ik was er bij vanaf het prille begin. Nu ik dat stokje over draag levert mij dat voor 2015 flink wat extra tijd op… tijd die ik graag besteed aan het maken van mooie foto’s.
Ik heb er nu al zin in …

Een nieuwe website, een nieuwe look voor CLICKFLASH photography & design.
Alles om ons heen verandert duizelingwekkend snel. Technologie, applicaties, systeemcamera’s, smartphones met geavanceerde ingebouwde camera’s die met talloze filters een wereld aan fotografische mogelijkheden bieden. Ook mijn fotografie is voortdurend in ontwikkeling en voor je het weet is een prachtige website uit 2009 niet meer representatief voor waar ik nu sta met CLICKFLASH photography.
En zo veranderde ook het ‘maken’ van een website, dat besteed je niet meer uit, nee dat maak je samen!
Ik deed dat met Bureau Bold in Amsterdam.
Samen met Marjet Wullink, de drijvende kracht achter Bureau Bold besprak ik ergens deze zomer mijn wensen. Bureau Bold bouwde het frame, paste dit aan naar mijn wensen en vervolgens kwam ik een dag op training in Amsterdam, om te leren zelf de site te vullen en in de toekomst up to date te houden.
Een prachtig concept! Met volharding en heel wat gezucht kreeg ik WordPress onder de knie en hoewel het project nog lang niet af is, presenteer ik hierbij met trots mijn nieuwe website. 

Work in Progress, that’s life!

 

Afgelopen koninginnedag lag op de vrijmarkt op een tafeltje, tussen allerlei rommel een klein houten kistje met daar in een piepklein Leica replica cameraatje. Een onweerstaanbare musthave voor iemand als ik. De verkoper vertelde er een fantastisch verhaal bij, een verhaal dat moest onderstrepen hoe waardevol, uniek en daardoor bijna onbetaalbaar dit kleinood was.

Enfin, zo nodig hoefde ik het nu ook weer niet te hebben voor die prijs dus met mijn zoon aan de hand vervolgde ik struinend mijn weg. Echter het kleinood liet mij, maar ook mijn zoon niet los dus op zijn aandringen zochten we een plekje in de schaduw, waar we op de iPhone even konden googlen hoe uniek en onbetaalbaar dit gevalletje nu werkelijk was. Het bleek niet zomaar iets, het was een heus replicaatje, met een piepklein hard schijfje er in. Op de verzamelaarsmarkt goed voor een bedrag van €150,- tot €200,- euro.

Toch nog eens terug naar het rommelige tafeltje, wie weet… “Meneer, daar ben ik weer. Ik vind het toch zo’n geinig dingetje, voor €35,- neem ik ‘m mee” De meneer keek me nog eens indringend aan en zei toen:”Vooruit dan maar, als je ‘m zo graag wilt” waarop zijn vrouw verontwaardigd uit riep:”En aan die vorige wilde je ‘m nog niet voor €60,- verkopen”

…. Soms heb je een klein gelukje.